Szklarnia ogrodowa oferuje bardzo dobre warunki do uprawy warzyw i roślin ozdobnych. Latem jest domem dla pomidorów, papryki i ogórków. A jesienią? Jak korzystać ze szklarni ogrodowej podczas jesiennych i zimowych miesięcy, żeby nie stała pusta? Poniżej Eksperci marki Szklarnie z Runowa przygotowali kilka wskazówek. Warto bowiem pamiętać, że sezon na uprawy szklarniowe nie kończy się wraz z końcem wakacji, a szklarnia ogrodowa może przynosić plony nawet późną jesienią.
Koniec sierpnia w szklarni
Choć słońce wciąż towarzyszy nam w ciągu dnia, poranki i wieczory coraz wyraźniej dają odczuć, że jesień jest już za rogiem. Mając to na uwadze, powinniśmy odpowiednio zadbać o uprawy w szklarni. Jedną z ważnych czynności jest usuwanie nadmiaru liści spod dojrzewających pomidorów. To pozwoli nam zebrać więcej plonów i cieszyć się świeżymi warzywami jeszcze przez kilka tygodni.
Koniec sierpnia to także dobry moment na wysiew warzyw i ziół, które wkrótce zajmą miejsce pomidorów. Wcześniejsze przygotowanie sadzonek pozwoli nam zebrać plony jeszcze jesienią lub na początku wiosny.
Prace porządkowe
Szklarnia pozwala na uprawę warzyw i ziół praktycznie przez cały rok. Podczas gdy jedna uprawa się kończy, druga się zaczyna… Zbierając i siejąc łatwo zapomnieć o tym, że koniec sierpnia i początek września to dobry moment na prace porządkowe. Sprzątanie szklarni warto zaplanować na czas, kiedy dni są jeszcze suche i słoneczne. To pozwoli na odpowiednie wietrzenie szklarni, co zapobiega rozwojowi pleśni oraz szkodliwych dla upraw grzybów. Kiedy pogoda sprzyja, o wiele przyjemniej myje się również okna – a te z pewnością warto wyczyścić przed zimą tak, aby podczas chłodnych miesięcy jak najwięcej promieni słonecznych docierało do wnętrza.
Szklarnia ogrodowa późnią jesienią
Większość z nas z przyzwyczajenia zbiera resztę pomidorów w końcu sierpnia i na początku września. Tymczasem pomidory w warunkach szklarniowych z powodzeniem dojrzewają nawet w końcówce października i na początku listopada. W praktyce pomidory możemy
w szklarni tak długo, jak długo temperatura jest tam dodatnia. Z pomocą jesiennego słońca większość niedojrzałych na początku września owoców ma szansę dojrzeć przed pierwszymi przymrozkami. Dojrzałe ogórki, papryki i cukinie należy zerwać niezwłocznie i wyczyścić grządki przed końcem października. W tym czasie większość roślin jest narażona na pleśnienie, a nie chcemy, żeby grzyby rozprzestrzeniły się w szklarni i zainfekowały pozostałe uprawy.
Jesień w szklarni to nie tylko czas zbierania upraw, które zasadziliśmy w lecie. To także czas sadzenia. W październiku możemy z powodzeniem sadzić wczesną sałatę, a także roszponkę, portulakę ozimą i trybulę. Sadzonki znajdziemy w dobrych centrach ogrodniczych.
Szklarnia ogrodowa po pierwszych przymrozkach
Przymrozek to znak, że już najwyższa pora opróżnić szklarnię z pomidorów, którym daliśmy jeszcze czas dojrzeć oraz innych roślin, których nie zdążyliśmy sprzątnąć wcześniej. Nie oznacza jednak końca upraw. Po oczyszczeniu szklarni z dotychczasowych upraw i przygotowaniu gleby pod nowe – możemy siać. Co siejemy w szklarni ogrodowej po pierwszych przymrozkach?
Gorczyca, rzodkiewka, sałata, szpinak, groszek, bób, kolendra, rzepa, koperek, roszponka, rzeżucha ogrodowa… – to zaledwie część upraw, które możemy wysiać w szklarni późną jesienią oraz wczesną zimą. W donicach możemy dodatkowo wysiać marchew, którą będziemy mogli zebrać w marcu lub kwietniu.
Późną jesienią możemy również sadzić wysiane wcześniej: pietruszkę, kalafior, seler naciowy, koper włoski i sałatę. To także dobry czas, aby uprawom wysianym na zewnątrz zapewnić lepsze warunki wzrostu i ochronę przed nadmiernym zimnem. Przenosząc uprawy z zewnątrz do szklarni, należy pamiętać o tym, żeby wykopywać je z odpowiednim naddatkiem ziemi. W ten sposób możemy przenieść do szklarni botwinkę, pietruszkę i seler. Uprawa w szklarni przyczyni się do szybszego kiełkowania roślin oraz ich dojrzewania już wczesną wiosną.
Jeśli dysponujemy wystarczającą ilością miejsca w naszej szklarni ogrodowej w sezonie zimowym, możemy uprawiać wewnątrz także zielony nawóz – czyli przede wszystkim rośliny takie jak facelia, żyto lub ogórecznik.