Ogrodnictwo

Co warto uprawiać w szklarni ogrodowej?

Warzywa w szklarni ogrodowej

Szklarnie ogrodowe i oranżerie cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób, którym zależy na efektywnym wykorzystaniu zielonej przestrzeni wokół domu. Dla jednych kluczowa jest możliwość powiększenia strefy wypoczynku i relaksu w ogrodzie, inni decydują się na nie z myślą o uprawie roślin. 

Samodzielna uprawa warzyw lub nawet owoców dostarcza ogromnej satysfakcji, a zarazem pewności, że to, co trafia na talerze nasz i naszych najbliższych jest zdrowe i bezpieczne. Co w takim razie warto uprawiać w szklarni ogrodowej?

Szklarnie ogrodowe i ich zalety

Nim skoncentrujemy się na rodzajach warzyw i owoców, które warto uprawiać w przydomowej szklarni, zastanówmy się nad korzyściami, jakie przynosi posiadanie takiej konstrukcji w ogrodzie. Szklarnie do ogrodu:

  • wydłużają czas uprawy roślin (rośliny w szklarni możemy hodować od lutego aż do listopada),
  • przyspieszają wzrost roślin (nawet o kilka tygodni w stosunku do roślin uprawianych na otwartej przestrzeni),
  • chronią uprawy (przed szkodnikami i kaprysami aury),
  • zapewniają bardzo dobre warunki do przygotowania rozsady (a w efekcie obfite plony).

Nowoczesne szklarnie można zamówić w różnych rozmiarach, w zależności od potrzeb i wielkości ogrodu. Najmniejsze, tzw. szklarnie miejskie, z powodzeniem możemy zainstalować w niedużym ogródku, a nawet na balkonie czy tarasie. Tam, gdzie ze względów organizacji przestrzeni nie możemy zastosować konstrukcji wolnostojącej, rozwiązaniem są szklarnie przyścienne.

Wybraliśmy szklarnię do ogrodu, pora na uprawę – nowalijki i rozsady

W szklarni ogrodowej uprawiamy przede wszystkim warzywa. Jeśli zależy nam na nowalijkach (młodych warzywach pojawiających się wczesną wiosną), nasiona warto wysiać już w lutym i pod koniec marca. Najlepiej sprawdzą się te o krótkim okresie wegetacyjnym i obfitych plonach. Jakie nowalijki możemy uprawiać w naszej szklarni w ogrodzie? Szklarnia ogrodowa to doskonałe miejsce do uprawy rzodkiewki, rzodkwi, cebuli, czosnku, szczypiorku, pietruszki, sałaty masłowej, szpinaku, roszponki i rukoli.

Luty i koniec marca to także dobry czas na wysiew nasion na rozsady. W ten sposób możemy przygotować własne sadzonki m.in. pora, selera, brokułów, karczochów czy kapusty.

Pomidor, ogórek i papryka – szklarniowe ABC

Wielu osobom szklarnie ogrodowe kojarzą się przede wszystkim z pomidorami. W praktyce szklarnia zapewnia idealne warunki do uprawy całego wachlarza warzyw ciepło- i światłolubnych – nie tylko ogórka i papryki, choć rzeczywiście te gatunki w polskich szklarniach spotyka się najczęściej. Warto przy tym pamiętać, że w szklarni możemy sadzić paprykę słodką i ostrą. Inną propozycją mogą być pomidory wysokopienne i krzaczaste. Pozwolą one na zróżnicowanie zbiorów i urozmaicenie codziennych posiłków całej rodziny.

Szklarnie do ogrodu zapewniają doskonałe warunki do uprawy znacznie szerszego spektrum roślin niż wspomniane „szklarniowe ABC”. Co jeszcze w takim razie możemy z powodzeniem uprawiać w szklarni? Szklarnie ogrodowe to dobre miejsce do uprawy bakłażanów, cukinii, czy też cykorii. Na uwagę zasługuje również możliwość uprawy ziół. Ciepło- i światłolubna bazylia będzie się czuła w przydomowej szklarni doskonale, co z pewnością zaowocuje bujnym wzrostem tej rośliny. Pod szkłem z powodzeniem wyhodujemy także inne zioła – majeranek, estragon, lubczyk, oregano, szałwię, a nawet trawę cytrynową. Ich smak i aromat urozmaici każde danie.

A co z owocami? Czy możemy je uprawiać w szklarni ogrodowej?

Warunki panujące pod szkłem sprzyjają uprawie niektórych roślin owocowych. Do najpopularniejszych należą truskawki. Krzewy owocowe w szklarni dają znacznie obfitsze plony, a owoce są o wiele słodsze niż te z grządki na otwartej przestrzeni. Szklarnia pozwala nawet na  eksperymentowanie z uprawą roślin egzotycznych. Ananas, arbuz czy melon to tylko kilka przykładów. Jeśli zdecydowaliśmy się na ogrzewanie szklarni ogrodowej, uprawa tego typu gatunków powinna przynieść satysfakcjonujące rezultaty.

Bez względu na to, czy będziemy uprawiać warzywa, czy też owoce, te z własnej szklarni zawsze smakują najlepiej!