Uprawa warzyw

Bądź własnym producentem ekologicznej żywności w swoim ogrodzie!

Pomidory koktajlowe ze szklarni ogrodowej w misce

Posiadasz kawałek niezagospodarowanej działki przy domu lub działkę ogrodniczą? Myślałeś o tym, aby we własnym zakresie produkować żywność ekologiczną? Dobrym wyborem będzie wysokiej jakości szklarnia ogrodowa, dzięki której możesz pozyskiwać własną żywność i mieć pełną kontrolę nad tym, co będzie w sobie zawierała. To rozwiązanie dla osób, które chcą ograniczyć obecność niekorzystnych związków i pestycydów w żywności oraz postawić na zdrowie. Dlaczego ma to sens?

Czy wiesz, co znajduje się w żywności dostępnej w sklepach?

Obecny wzrost konsumpcjonizmu i stawianie na wydajniejsze metody uprawy warzyw, owoców i ziół sprawiają, że trudno już w sklepach znaleźć żywność wolną od niekorzystnych związków. Niestety obecność  pestycydów i szkodliwych związków w pożywieniu stała się standardem. Mają one zły wpływ na nasze codzienne zdrowie i samopoczucie, a w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do występowania groźnych jednostek chorobowych. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że warzywa i owoce z marketu mogą być gorszej jakości oraz pochodzić z produkcji, gdzie nie zawsze przestrzegane są standardy ekologiczne. Piękny czerwony pomidor czy zielona bazylia ‘wychodząca’ z donicy zapewne bardzo zachęca do zakupu. Tylko co kryje się pod tym idealnym wyglądem. W takich sytuacjach liczy się ilość, a nie jakość, a ofiarami pędu konsumpcyjnego są zwykli ludzie. Tak naprawdę jedyną formą zdobycia większej kontroli nad procesem produkcji warzyw i owoców w sposób ekologiczny jest postawienie na własną szklarnię. Przydomowy warzywniak może dostarczać nam wielu produktów wysokiej jakości. Jak o to zadbać?

Własna produkcja wolna od GMO i szkodliwych związków

Instalacja domowej lub ogrodowej szklarni przedłuży okres wegetacji warzyw i owoców. Dzięki temu owoce swojej pracy będzie można zbierać w zdecydowanie dłuższym czasie, co przełoży się na efektywność produkcji. Nadmiar warzyw i owoców można poddać domowemu przetworzeniu. W ten sposób powstaną sezonowe sałatki, ogórki w zalewie, czy też dżemy, soki i powidła. Skala wykorzystania domowej produkcji zależy od realnych potrzeb domowników, a także ich możliwości przetwórczych. Dużym atutem tego rozwiązania jest fakt, że produkowana żywność będzie wolna od GMO (organizmów modyfikowanych genetycznie), a także szkodliwych związków i pestycydów.

Dzięki temu będzie bardziej pożywna i zdrowsza, a jej pozytywny wpływ na organizm szybko dostrzeżesz. Tego typu żywność będzie także idealnym wyborem dla dzieci oraz osób chorych, które muszą przestrzegać rygorystycznej diety. Dużo łatwiej dbać o zdrowie w sytuacji, gdy ma się pewność co do czystości i wartości spożywanego pokarmu. 

Szklarnie ogrodowe do produkcji żywności

Wysokiej jakości szklarnie ogrodowe to konstrukcje, które z powodzeniem przetrwają lata. Dzięki nim żywność ekologiczna będzie hodowana we własnym zakresie w przydomowym ogrodzie lub na działce ogrodniczej. Stabilnie wykonane szklarnie z Runowa są odporne na działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych oraz uszkodzenia mechaniczne. Przygotowano je z myślą o intensywnej eksploatacji, dzięki czemu zaspokoją potrzeby nawet bardzo wymagających hodowców. Jednocześnie w ich wnętrzu powstają idealne warunki dla wzrostu różnych owoców, warzyw i ziół. Rośliny wymagają tylko podstawowej pielęgnacji, dzięki czemu są wolne od szkodliwych substancji. To rozsądny wybór, jeśli zależy Ci na ekologicznej żywności i dobru Twoim oraz Twoich bliskich. 

Duża szklarnia ogrodowa szklana w ogrodzie z roślinami i słonecznikami

Dlaczego sklepowe owoce i warzywa wyglądają idealnie?

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego sklepowe warzywa i owoce wyglądają jak z obrazka? Wszystkie są równe, idealnie kolorystyczne i pozbawione ewentualnych skaz. W naturze coś takiego nie występuje, jednak określone metody uprawy z wykorzystaniem pestycydów, antybiotyków i wspomagaczy sprawiają, że produkty żywnościowe wyglądają tak samo. Trzeba przyznać, że efekt jest imponujący, jednak za ładnym opakowaniem kryją się substancje, które mogą być szkodliwe dla naszego organizmu. W związku z tym nie przejmuj się tym, że w Twojej hodowli wybrane owoce i warzywa będą miały zdeformowane kształty lub nie będą dojrzewać jednakowo. Tak działa natura, która nie lubi się mylić. Postaw na zrównoważoną hodowlę warzyw w przydomowej szklarni, a szybko dostrzeżesz różnicę w ich smaku. Ponadto ekologiczna żywność tak szybko się nie psuje, dzięki czemu z powodzeniem można spożywać ją w dłuższym okresie. Idealnie nadaje się do robienia domowych przetworów.

Co hodować w szklarni?

Ostateczny wybór w zakresie wykorzystania szklarni należy do hodowcy. Istnieją jednak określone warzywa, owoce które zdecydowanie efektywniej rosną w warunkach szklarniowych i jednocześnie nie są wymagające. W związku z tym warto zastanowić się nad tymi warzywami, które są wygodne w uprawie, efektywne w produkcji oraz powszechnie wykorzystywane w polskich warunkach w procesie przygotowywania żywności. Poniżej 10 naszych typów:

1. Pomidory

Kto z nas nie lubi pomidorów? Idealnie nadają się one do uprawy szklarniowej w polskich warunkach. Możesz zdecydować się na szklarniową uprawę tradycyjnych odmian pomidorów, czy też pomidorki koktajlowe. Odpowiednia pielęgnacja sprawi, że w okresie wakacyjnym będzie można jeść owoce pomidorów prosto z krzaka, a z nadmiaru z powodzeniem zrobisz domowy ketchup lub sosy do mięs.

2. Ogórki

Kolejny dobry wybór pod kątem uprawy szklarniowej to ogórki, których okres wegetacji zwiększy się dzięki temu o kilka tygodni. Świeże ogórki z powodzeniem można spożywać przez wiele tygodni, a plony nadają się także do przygotowywania przetworów na jesienno-zimowy czas. Kto nie marzy zimową porą sięgnąć do spiżarni po słoik własnych, zdrowych ogórków kiszonych?

3. Papryka

Trzecią  z naszych najbardziej znanych polecajek jest papryka. Ona również dobrze odnajduje się w polskich szklarniach. Możesz postawić na papryki różnej odmiany kolorystycznej, a także gatunki mniej lub bardziej ostre. Warzywa te doskonale nadają się do tworzenia różnych przetworów: pasta paprykowa, papryka w occie czy domowe leczo.

4. Nowalijki

Polacy lubią nowalijki, a nowalijki lubią szklarnie. W tej grupie roślin warto wymienić m.in.: roszponkę, rukolę, sałatę lodową, szpinak, cebulę, szczypiorek, rzodkiewkę, czy też pietruszkę. Posiadanie ich w swoim przydomowym ogrodzie sprawi, że w okresie letnim codziennie będzie można zrywać świeże warzywa, zioła i przygotowywać z nich smaczne posiłki. Szpinak można mrozić, a rzodkiewkę i cebulę marynować lub kisić. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

5. Arbuzy

Fani owoców mogą w szklarni postawić na hodowlę arbuzów. Owoce te cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród dzieci. Słodki i zimny arbuz potrafi dać ukojenie w letnie upały, a także jest słodką i zdrową przekąską.

6. Melony

Skoro były arbuzy, to do domowej uprawy nadają się także melony. Ich słodki smak doskonale komponuje się w różnego rodzaju dodatkami w sałatkach, a także jako dodatek do różnego rodzaju włoskich wędlin.

7. Bataty

Słodkie ziemniaki dopiero zdobywają uznanie wśród polskich hodowców, jednak ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych i smak, są cenione na świecie. Niestety w naszych warunkach klimatycznych ciężko uzyskać plny na zewnątrz, za to w szklarni na pewno uda się nam osiągnąć duże plony. Doskonale sprawdzają się w wielu potrawach, dobrze smakują również jako frytki. Pokrojone bataty możesz swobodnie mrozić.

8. Bakłażany

Bakłażany lubią ciepło i dobrze odnajdują się w warunkach szklarniowych. Choć w Polsce nie są jeszcze tak rozpowszechnione jak cukinie, to jednak powoli zdobywają uznanie smakoszy. Nadają się do tworzenia przetworów, grillowania, a także przygotowywania wielu dań. W tym aspekcie można inspirować się kuchniami grecką i bałkańską.

9. Kiwano

Ciekawym egzotycznym wyborem jest także kiwano, czyli ogórek afrykański o charakterystycznym owocowym smaku. Dobrze rośnie w Polsce, ale plonów możemy się spodziewać tylko z uprawy szklarniowej. Idealnie sprawdzi się w deserach czy orzeźwiających letnich koktajlach.

10. Balsamka ogórkowata

Kolejne bardzo ciekawe warzywo, jeszcze mało popularne w Polsce. Ma duże wymagania cieplne więc jej uprawa wymaga posiadania szklarni. Balsamka należy do rodziny dyniowatych, a jej owoce można jeść na surowo, piec, smażyć, gotować podobnie jak nasze znane i popularne cukinie. Przepękla ogórkowata (inna nazwa) idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb.

Postaw na Szklarnie z Runowa

Odpowiednio przygotowana szklarnia ogrodowa okazuje się nieocenionym wsparciem w procesie produkcji żywności ekologicznej. Inwestycja w nią sprawi, że możesz stać się producentem, który zadba o swoje zdrowie i samopoczucie. Warzywa i owoce dojrzewające w przydomowych warunkach będą wolne od pestycydów i szkodliwych związków. Przekłada się to na ich wartości odżywcze, smak i aromat, a także prozdrowotne działania. Z firmą Szklarnie z Runowa będziesz mieć pełną kontrolę nad procesem produkcji żywności. Sprawdź naszą ofertę i postaw na żywność wolną od GMO. Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z naszym przedstawicielem. Tworzymy zarówno małe szklarnie ogrodowe, jak i większe konstrukcje o przeznaczeniu biznesowym.