Uprawa warzyw

Domowe przetwory warzywne z warzyw ze szklarni ogrodowej

Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Zdrowe – pełne witamin, minerałów i składników odżywczych warto zjadać przede wszystkim nieprzetworzone. Na takie niemal przez cały rok mogą liczyć właściciele przydomowych szklarni. Niestety szklana konstrukcja nie ochroni upraw przed zimą. W mroźne miesiące miejsce świeżych warzyw powinny więc zająć przetwory. Najlepiej wykonywać je ze swoich własnych plonów. Jakie są najlepsze przepisy na domowe przetwory warzywne?

Jakie warzywa nadają się na domowe przetwory?

Do przygotowania domowych przetworów nadają się wszystkie warzywa z przydomowej szklarni. Najlepiej jednak wybierać te zdrowe, jędrne i bez uszkodzeń. Zatroszczyć musisz się również o to, aby w czasie przetwarzania straciły jak najmniej składników odżywczych i witamin.

Ekologiczne ogórki i pomidory wyhodowane w szklarni ogrodowej

Skontaktuj się z nami!

Jakie są rodzaje przetworów warzywnych?

W przypadku przydomowych szklarni od Szklarni z Runowa można uprawiać rozmaite warzywa – od tych rodzimych do tych egzotycznych. Wykonywać można z nich rozmaite domowe przetwory. Podstawą od lat są kiszonki, które chętnie spożywamy jesienią i zimą. Do obiadu, a także jako przekąski chętnie podawane są kiszone ogórki, buraki, kapusta. W wielu polskich domach te domowe przetwory warzywne wykonuje się zgodnie z rodzinnymi przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, jednak nie brakuje też sprawdzonych przepisów w Internecie. Podpowiadają one nie tylko jak przygotować kiszonki z ogórków, ale też z cukinii, pieczarek, papryki, rzodkiewki, marchewki, cebuli, a nawet podają recepturę na kimchi – orientalną kiszonkę będącą podstawą dań kuchni koreańskiej.

Kiszonki to nie jedyne z domowych przetworów, które można wykonać z warzyw uprawianych w szklarniach i oranżeriach od Szklarni z Runowa. Do tych, których nie powinno zabraknąć w spiżarni, zalicza się również te o konsystencji sosów np. ketchup lub chutney – sos z mango i pomidorów będący przysmakiem kuchni hinduskiej. Warzywa ze szklarni można również zamrażać, suszyć, posypywać solą, marynować, pasteryzować.

Jakie przetwory można wykonać z warzyw ze szklarni?

  • Ogórki. Domowe przetwory z ogórków to te najpopularniejsze. Nie może ich zabraknąć w żadnej spiżarni. Najczęściej wykonywane są ogórki kiszone, korniszony, a także sałatki z dodatkiem innych warzyw.
  • Cukinia. Z tego warzywa wykonać można szeroką gamę przetworów np. dżem, ketchup, sałatkę. Popularny jest też przepis na cukinię w zalewie lub oliwie.
  • Kalafior. W Polsce z tego popularnego warzywa nie wykonuje się wielu przetworów – szkoda, bowiem można z niego stworzyć pyszne sałatki i nie tylko. Doskonałym przepisem jest ten na kiszony kalafior, który podawać można do obiadu.
  • Pomidory. Jest to jedno z najprostszych w uprawie warzyw. W szklarni można uprawiać je przez wiele miesięcy, a także przyrządzać z nich wiele domowych przetworów. Pomidory wykorzystać możesz do zrobienia dżemu, ketchupu, przecieru, sałatek.
  • Papryka. To warzywo idealnie nadaje się do marynowania zarówno na słodko, jak i na ostro czy słodko-kwaśno. Paprykę można przygotowywać też w oliwie, w occie, w formie sałatki.
  • Dynia. Warzywo to jest wprost idealne na zaprawy. Tworzyć można z niego dżemy, konfitury, ketchupy, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Dobrym pomysłem jest również przygotowywanie przecierów, musów i purée, na bazie których w zimie będzie można tworzyć rozgrzewające zupy i ciasta.
  • Pieczarki. W zalewie, marynacie, pasteryzowane – przepisów na przetwory z pieczarek nie brakuje. Przygotowanie z nich sałatek jest proste i szybkie. Pieczarki ze słoików to dobry dodatek do obiadu, a także zagryska w czasie towarzyskich spotkań.
  • Buraki. Te warzywa doskonale nadają się do kiszenia i marynowania. Popularne są również buraki w zalewie lub sałatki łączące to warzywo np.  z papryką, cukinią. Z buraków uprawianych ze szklarni wykonać można również domowy zakwas.

Skontaktuj się z nami!

3 pomysły na przetwory warzywne z własnych upraw

Sałatka z buraczków i papryki

Połączenie buraków i papryki daje słodkawy, a jednocześnie wyrazisty smak. Wykonać można ją bardzo prosto. Składniki do niej to:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 4 średnie cebule
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 3\4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki soli

Ugotowane i ostudzone buraki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie pokroić paprykę oraz cebulę na średnią kostkę. Doprawić solą i cukrem, wymieszać. Zagotować składniki na zalewę. Gorącą zalewą zalać warzywa i szybko przełożyć do słoików. Ustawić do góry dnem. Po wystygnięciu można na wszelki wypadek pasteryzować w piekarniku (120 stopni 15-20 minut).

Skontaktuj się z nami!

Ogórki po żydowsku

Domowe przetwory z ogórków pojawiać mogą się na stole w różnych formach. Jedną z ciekawszych są ogórki po żydowsku. Od tych konserwowych różnią się tym, że są chrupiące i uzupełnione marchewką. Składniki potrzebne do ich przygotowania to:

  • 4 kg ogórków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek liści selera
  • pęczek koperku

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz – po kilka
  • 2 łyżeczki gorczycy

Ogórki obieramy. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, ale nie do końca. Na dno słoików wkładamy, zielony koper, natkę pietruszki, liście selera tak po gałązce. Do słoików wkładamy ogórki. Na wierzch wkładamy po 2-3 plasterki marchewki i po 1 plastrze cebuli. Składniki zalewy dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą, zalewamy słoiki z ogórkami. Pasteryzujemy po około 15 minut w garnku. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Kiszonka z dyni, sezamu i orientalnych przypraw

Domowe przetwory z dyni to te oryginalne i nadające ciekawego smaku daniom obiadowym. Ich plusem jest szybkie przygotowanie i proste w wykonaniu przepisy. Kiszonkę z dyni przygotowujesz z:

  • 500 g dyni (najlepiej wybrać odmianę piżmową lub butternut),
  • 2 ząbków czosnku,
  • 250-300 ml wody,
  • łyżeczki miodu,
  • 12 g soli,
  • ½ łyżeczki ziaren kopru,
  • łyżeczki białej gorczycy, kminu rzymskiego, kolendry,
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne,
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 4 łyżeczki ziaren czarnego sezamu.

Miód i sól rozpuścić w ciepłej wodzie. Przyprawy utrzeć na proszek, dynię obrać ze skórki i usunąć z nich gniazdo nasienne. Miąższ dyni najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na małe słupki. Czosnek trzeba posiekać, a następnie dodać do dyni. Całość doprawić przyprawami i sezamem, wlać wodę z solą i miodem. Wszystkie składniki dokładnie się miesza, nakłada do słoja i ugniata. Na wierzchu powinna znajdować się woda, a warzywa nie mogą być nałożone po sam czubek słoika. Sałatka musi odstać kilka dni, bez mieszania. Dynię kisi się ok. tydzień.

Pieczone pomidory

Pomidory – warzywo, które najczęściej uprawiamy w szklarniach (też w Runowie). Poniżej przepis na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Taki przepis ‘na oko’- tak żeby składniki zmieściły się nam na blachę w piekarniku.

Pomidorki (różne, chociaż dobrze sprawdzą się odmiany koktajlowe) kroimy jakkolwiek, posypujemy solą, polewamy oliwą i octem balsamicznym. Można dodać papryczki chilli, jak ktoś lubi bardziej na ostro. Dorzucamy zioła, oczywiście też z własnej szklarni, rozmaryn, oregano, bazylię, tymianek. Dodajemy kilka ząbków czosnku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) pół godziny. Zmniejszamy temperaturę (140 stopni) i tak jeszcze trzymamy je w piekarniku 2 godziny. Przekładamy do słoików. Na wszelki wypadek możemy jeszcze zapasteryzować. Słoiki chowamy głęboko do spiżarni, żeby doczekały do zimy ????

SMACZNEGO!

Skontaktuj się z nami!