Pora przygotowywać się do nowego sezonu z pysznymi pomidorami z własnej szklarni! Uprawa szklarniowa daje znacznie większe możliwości, niż gruntowa, czy w tunelach foliowych. Niezależnie od tego – jest bardzo angażująca.
By ułatwić Wam pomidorowe zabiegi, przygotowaliśmy kilka porad:
Timing: Nasiona pomidorów siejemy już pod koniec lutego lub w marcu. Pamiętajcie, że poza kupnymi multiplatami możecie stosować inne doniczki, także te własnej roboty z odzysku np. w opakowaniach po różnych produktach. Nie zapomnijcie o otworach na dnie. Gdy sadzonki przekroczą 15 cm wysokości, będą się nadawać do wysadzania w szklarni.
Warunki: Jak wszyscy wiemy, pomidory lubią ciepło. 18 – 27°C to ich ulubiony zakres, nocą jest trochę niższy.
Pomidory preferują podłoże żyzne, próchnicze, zasobne w składniki pokarmowe, umiarkowanie wilgotne. Jeśli zaś chodzi o prawidłowy odczyn, to najlepiej rosną w lekko kwaśnej glebie (pH = 5,5–6,5). Ziemię dobrze wymieszać z obornikiem i kompostem. Polecamy również ściółkowanie!
Podlewanie to temat rzeka. Pomidory nie tylko lubią duże ilości wody, ale też zwracają uwagę na jej jakość. Zachęcamy do wyszukania jak największej ilości informacji na ten temat. Poza nawadnianiem, śmiało możemy nasze pomidory nawozić – organicznymi nawozami, czy np. również minerałami.