Uprawa warzyw

Jak uprawiać ogórki w szklarni

Kobieta uprawiająca ogórki w szklarni ogrodowej

„Dlaczego ogórek nie śpiewa?” – pytał kiedyś Konstanty Ildefons Gałczyński w jednym z wierszy. Na to pytanie odpowiedzi nie znamy, wiemy natomiast jak zająć się ogórkami, by rosły piękne i zdrowe.

Jeśli już macie szklarnię, bądź dopiero decydujecie się na któryś z pięknych modeli z naszego katalogu, to zdecydowanie zachęcamy do rozpoczęcia uprawy własnych warzyw. Nic nie smakuje lepiej, niż te najświeższe, prosto ze szklarni. Podstawowe wskazówki odnośnie uprawy ogórków:

???? Temperatura. Ogórek jest dosyć wymagający – jeśli chodzi o temperaturę, warto zapamiętać takie wytyczne: Od wysiewu do wschodów – 24 – 25°C w dzień i 18 – 20°C nocą; w okresie produkcji rozsady będzie to kolejno 22 – 25°C i 18 – 22°C; po zasadzeniu – 25 – 30°C i 20 – 25°C. Jeśli nie uda się Wam tego tak dokładnie wycyzelować, zadbajcie by temperatura nie wahała się o więcej niż 6 – 8°C.

???? Światło. Ogórki bardzo lubią światło słoneczne. Możliwe, że poza odpowiednim rozsadzeniem, będziecie musieli je nieco ogołocić. Przyjmuje się, że na 1 liść powinien przypadać 1 owoc.

???? Podlewanie. Ogórek zbyt zimnej wody pić nie lubi. Niech ma temperaturę około 20°C. Po posadzeniu rozsady, dobrze żeby wilgotność podłoża wynosiła około 50%, zaś na początku kwitnienia podnieśmy wartość do 60–70%, a w pełni owocowania – do 85%.

Miłego uprawiania!